
הפאזל שהילדים שיחקו בו שלשום עדיין מפוזר על הרצפה, הגרביים מאתמול עדיין מחכים שמישהו יניח אותם אחר כבוד בסל הכביסה ועל מדף הספרים אין מה לדבר – נראה שהעלילות של מיץ פטל, פו הדוב והאריה שאהב תות הופכים אט אט לעלילה אחת ארוכה מרוב שכל הספרים מעורבבים יחד במדף הכורע תחת העומס – נשמע מוכר? ובכן, זוהי תופעה מוכרת למדי, אך החדשות הטובות הן שממש לא מדובר בגזירת גורל. אז מה עושים? איך גורמים לזעקות השבר נוסח: "תסדרו את החדר בבקשה!" להפוך לקריאות התרגשות בסגנון: "וואו, החדר נראה נפלא, כל הכבוד!" ואיך מסייעים לילדים לסגל הרגלי סדר נכונים לאורך זמן? בשתי מילים: עוזרים להם. ובמעט יותר: בואו לקרוא את הטיפים שהכנו לכם.
העולם מנקודת מבט של ילד
מכירים את המדף העליון, זה שממוקם אי שם במעלה ארון המטבח ומכיל את כל הפיצ'יפקס שבעולם? אנחנו לא באמת מצליחים להגיע אליו, וכך הוא מתמלא בפריטים שונים וגם בלא מעט בלאגן. ממש כפי שאנחנו לא מצליחים להושיט יד ולגעת בתכולת המדף השמימי הזה, כך גם הילדים עלולים להתקשות בארגון החדר כשהגישה אל חלק מהמדפים והארונות בחדר חסומה.
בבואנו לעצב את החדר, חשוב לעשות זאת מתוך ראיית נקודת המבט של הילד: באיזה גובה הילד? מה הוא מסוגל לראות מגובה זה? לאן הוא יכול להגיע ולאן לא, כשיושיט את ידיו בנוחות? כך למשל, את הצעצועים מומלץ לסדר בארגזים נמוכים ופתוחים, פריטי לבוש שהילדים לובשים בעצמם, דוגמת תחתונים וגרביים, נעדיף לאחסן בסלים נמוכים בארון ובמידה ויש פריט כלשהו בחדר שהילד צריך להגיע אליו אך הוא לא יכול מפאת הגובה – הוסיפו שרפרף ייעודי שיאפשר לו לעשות זאת בנוחות.
סידור חדר ילדים מתחיל מחשיבה על הילד ועל חלל החדר כולו, על אביזרי האחסון, החפצים והרהיטים בחלל – כולם צריכים להתאים לגובה הילד, לידיו הקטנות ולמגבלות הטבעיות הנובעות מהשניים.

צילום: נויה שילוני חביב עיצוב: לילך הלוי
שיתוף הילדים בתהליך
ארגון חדר הילדים לגמרי בעצמנו הוא ללא ספק צעד מפתה, במיוחד כשמיתרי הקול כבר עייפים ומרוטים, אך זהו לא צעד שיעזור לילדים בטווח הארוך (ובינינו, גם לא בקצר…). כדי לגרום לילד להיות שותף אמיתי, לסייע לו להבין שזהו החדר שלו ולעזור לו לפתח אחריות אישית כלפי החלל בו הוא מתגורר וחפציו האישיים – חייבים להקנות לו הרגלי סדר ולייעץ לו כיצד לעשות זאת באופן הטוב ביותר, צעד אחר צעד. תוכלו להתחיל בלהסביר לילד את חשיבות החדר המסודר, להסביר לו כיצד משיבים כל חפץ למקום, להראות לו מהו המיקום של כל צעצוע, ספר או פריט בחדר, מהיכן כדאי להתחיל ומדוע כדאי להקפיד על סדר שוטף, כדי למנוע הצטברות של בלאגן בחדר.
ראו את עצמכם כיועצים הארגוניים של ילדכם, שתפקידם הוא לבדוק מה עובד כמו שצריך, מה לא עובד, מה חשוב לילד, מה גורם לאתגרים ובכלל – להבין מדוע חשוב לסדר את החדר.
כאשר אתם משתפים את הילד בסידור החדר שלו, יש לכם סיכוי טוב לבנות תוכנית שהוא יבין, יסכים איתה ואף ויפעיל בעצמו בעתיד. אם הילדים מעורבים בסידור עצמו, הם יבינו טוב יותר את ההיגיון והשיטה מאחורי סידור חדר ילדים.
שילוש הקסם: מיון, סידור ואחסון
אחת לתקופה, מומלץ לערוך סדר בחדר, למיין את החפצים שלא עושים בהם שימוש ולעזור לחדר "להתאוורר" ולהתחדש. הכלל הזה נכון תמיד, אך הוא מומלץ שבעתיים במקרים בהם חדר הילדים קטן או כשיותר מילד אחד מתגורר בחדר. מלאכת המיון הזו היא קריטית, שכן היא מסייעת לילדים להבין מה חשוב, מה פחות, מה יש בחדר וכיצד אפשר לשמור על הסדר לאורך זמן. לחילופין, כשהחדר גדוש, צפוף ועמוס בחפצים שאינם שימושיים, הדבר מקשה על הילדים לסדר אותו.
לאחר המיון והסדר הראשוני, חשוב לדאוג לאמצעי אחסון נוחים ופונקציונליים, ובכך להשיג שני דברים חשובים: תחושת מרחב בחדר והותרת המרחב מאוורר ככל הניתן, כמו גם סדר מיטבי הנשמר לאורך זמן. כדי לשמור על תחושת מרחב נעימה בחדר, נעדיף לשלב ריהוט המציע גם פתרונות אחסון שונים (דוגמת כוורות, כונניות, ספסלי אחסון ומיטות המכילות מגירות או ארגזי אחסון). כשהילדים יודעים היכן מקומם של כל צעצוע, ספר או קוביית לגו (וכמובן – כשהם מסוגלים להגיע לנקודות האחסון בקלות), הדבר מקל עליהם מאוד להשיב כל חפץ למקומו בתום השימוש.
אם רוצים לסדר חדר ילדים בצורה שגם הילד עצמו יבין, שימוש נבון בתוויות או מדבקות יכול להיות פתרון נפלא. אפשר להשתמש במדפסת ביתית כדי לייצר תוויות שאותן נדביק על אמצעי האחסון בחדר, דוגמת מדפים, קופסאות ומכלי אחסון. ילדים שלא יודעים לקרוא יכולים לקבל תוויות גרפיות (תמונה של גרב, חולצה, בובה וכדומה) שיקלו עליהם ואילו ילדים שיודעים לקרוא יקבלו תווית משולבת (מילה + תמונה). הילדים אוהבים את זה, וגם אתם תאהבו את זה - כי כך יותר קל וכיף לסדר חדר ילדים.

צילום: נויה שילוני חביב עיצוב: לילך הלוי
יצירת חלל אישי, נעים ומזמין
כשאנחנו אוהבים משהו, קל לנו להשקיע בו ולטפח אותו. ממש באותו האופן, כדי לבנות מערכת יחסים בריאה של הילד עם ארבעת קירותיו (כן, כן, יש דבר כזה), חשוב שננסה לגרום לו לאהוב אותו ככל שניתן. ואיך עושים זאת? מתחילים בשילוב עיצובי של עולם התוכן של הילד בחדר. הוסיפו פריטים אישיים מעולמו של הילד דוגמת אוספים, דמויות אהובות או פרסים שזכה מהם, שלבו תמונות או פריטי טקסטיל נעימים ומזמינים, הוסיפו מדבקות קיר עם משפטי השראה חיוביים ושלבו בחדר גם שטיח, וילון ומוצרי עץ או קש טבעיים. כשתסיימו, המראה של החדר ישתנה פלאים ויהיה נעים להפליא – ומכאן, הדרך לחבב את החדר על הילד ולגרום לו להיות אחראי לסידורו קצרה להפליא.
יצירת שגרת סדר קבועה
הסברתם לילדים על חשיבות ארגון החדר, נראה שהם הפנימו זאת די טוב – וכעת הגיע הזמן ליישם. אם אנחנו רוצים שהילד יוכל לעמוד במשימה בהצלחה, חשוב לעשות זאת באופן מונחה ולקבוע שגרת סדר קבועה. חשבו מהו הזמן שבו יהיה הכי קל לגייס את הילד למלאכת הסידור – לפני המקלחת? אחריה? או אולי לאחר ארוחת הצהרים והשלמת שיעורי הבית? ככל שמועד הסדר והארגון יהיה קבוע יותר וייעשה בזמן שהילד עירני, כך יהיה קל יותר להפוך את הדבר למנהג קבוע ושגור.

צילום: נויה שילוני חביב עיצוב: לילך הלוי